(4 porsjoner)
500 g kjøttdeig av storfe
1 ts salt
¼ ts pepper
2,5 ss potetmel
2 dl melk
1 egg
Kraft til koking

SAUS
1 løk
5 dl kraft fra kjøttkakene
3 ss hvetemel (utrørt i litt vann)
1-2 ss solbærsaft
2-3 skiver brunost
Salt og pepper
Sukkerkulør

ERTESTUING
200 g tørkede, grønne erter
100 g gulrøtter
4 ss smør
1 ss hvetemel
Salt og sukker

SERVERES MED
Kokte poteter
Rørte tyttebær

SLIK GJØR DU
Før du begynner er det viktig å passe på at kjøttet og væsken har samme temperatur. Jobb saltet godt inn i kjøttdeigen, før du tilsetter pepper og potetmel. Spe på litt og litt med melk og egg, og sørg for at deigen tar til seg væsken helt før du sper på med mer væske. Rør alltid i samme retning.

Form farsen til runde kaker og steik med smør i middels varm steikepanne til de får en gyllen og fin steikeskorpe. Kok ut steikepanna med vann og ha i sausen til senere.

Legg kakene over i en gryte, og ha i nok kraft til at det dekker godt over alle kjøttkakene. Har du ikke kraft kan du bruke buljongterning eller kjøttfond. La gryta trekke i ca. 10 minutter under lokk.

SAUS
Steik løken mør i en panne med litt smør. Tilsett kraft fra kjøttkakene, og rør inn hvetemel (utrørt i litt vann). Ha i solbærsaft og brunost, samt litt sukkerkulør for fargens del. Smak til med salt og pepper.

ERTESTUING
Bløtlegg ertene i rikelig med vann over natten. Hell ut vannet og ha ertene i en kjele. Tilsett nytt vann så det dekker ertene med et par cm. Kok opp og fjern skum som dannes underveis. La det koke i ca 1 time under lokk før du tilsetter hakkede gulrøtter. Smelt smør og bland inn hvetemelet før du tilsetter det i ertestuingen. La det koke i noen minutter og smak til med salt og sukker.

MER OPPSKRIFTER OG BILDER I BOKA – BESTILL DEN HER