SUPPE
5 l vann
2 kg oksekjøtt
1 løk
2 ts hele pepperkorn 1 hel kålrot
3 neper
6-7 gulrøtter
1 purreløk
Salt og eddik

LØKSAUS
1 l kraft fra suppa
2 løk
3-4 ss hvetemel
2 ss eddik
4 ts sukker
Salt og pepper

KLIMPER
3 poteter
75-100 g smør
1-2 ss sukker
3 egg
9 ss hvetemel

SUPPE
Kok kjøtt, hakket løk, vann og pepper i en stor gryte i minst 3 timer.
Kutt grønnsakene i biter og tilsett mellom 45 minutter og en time før servering. Det er fullt mulig å bytte ut noen av grønnsakene med andre rotgrønnsaker du liker bedre. Ha i purreløken ca. 15 minutter før servering. Smak til med salt og eventuelt litt eddik.

KLIMPER
Skrell og kok potetene til de er myke. Avkjøl dem litt før du moser dem med en stamper eller en gaffel. Tilsett mel, smeltet smør, sukker og egg. Hvis du liker ekstra søte klimper, kan du tilsette mer sukker. Ingeborg bruker vanligvis 1 ss per egg. Rør alt godt sammen til du får en tykk og jevn deig.
Bruk en fuktet spiseskje til å forme klimpene med. Legg de forsiktig nedi suppa, og la dem trekke sammen med kjøttet og grønnsakene mot slutten av koketida, i 10-15 minutter.

LØKSAUS
Skal du servere klimpesuppe og ønsker å gjøre litt ekstra kan du servere løksaus til. Kok opp kraften sammen med oppkuttet løk. Bland hvetemel sammen med litt av kraften, og rør deretter denne meljevningen ut i løksausen. La sausen småkoke i ca. 15 minutter. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.
Server klimpesuppen med kokte poteter.

Tips: Er du ikke glad i løk kan du koke den hel med kjøttet, og ta den ut før servering!

Etter oppskriften av Ingeborg Lunde.