DEIG (gir en stor kringle)
500 g hvetemel
3 ss sukker
0,5 ts salt
1 ts kardemomme
100 g meierismør
2 egg (1 til pensling)
2 dl melk
1,5 dl vann
En halv pakke fersk gjær

FYLL
En halv pakke ferdig vaniljekrem (2,5 dl) 100 g meierismør
1 ss kanel
4 ss sukker
50 g rosiner
100 g mandler

SLIK GJØR DU
Bland hvetemel, sukker, salt og kardemomme i en bakebolle. Smelt smøret i en liten kjele og rør inn melk, vann og egg. La væska bli fingervarm (37 °C) før du rører inn gjæren. Hell væska i det tørre og elt alt sammen med hånda til en n og løs deig. Klara sier det er viktig at deigen ikke er for fast, så vær forsiktig med hvetemelet. En passe løs deig gir det luftigste resultatet. Legg et klede over bakebolla og la deigen heve i 45 – 60 minutter.
Velt deigen forsiktig over på en godt melet kjøkkenbenk. Kna den forsiktig før du bruker hendene til å dra den utover til et rektangel.
Bland romtemperert smør sammen med kanel og sukker, og fordel fyllet over deigemnet. Smør så over vaniljekremen og strø over rosiner og finhakka mandler. Brett langsidene av deigemnet mot midten, og klem skøyten sammen.
Legg kringla over på et steikebrett med bakepapir, med skøyten på deigen vendt nedover. La hver av endene møtes slik at det dannes en krans. Bruk en saks til å klippe omtrent halvveis ned i deigen med 2-3 cm mellomrom. Dra vekselvis hvert blad mot venstre og høyre. Etterhev i 30 minutter. Pensle kringla med et sammenvispa egg, og steik den på 225 °C i omlag 15 minutter midt i ovnen.


Etter oppskriften av Klara Reime Ueland.