1 l kulturmelk
Ca. 800 g hvetemel
2 ts natron
1 ss sukker
200 g hvetemel til utbaking

SLIK GJØR DU
Bland mel, sukker og natron, og sikt litt og litt oppi en bolle mens du tilsetter melk. Rør ut med visp underveis, til du har en så godt som klumpefri, litt fast røre.
Herfra må du klargjøre takka, et fat, en bred bolle med resten av melet i, en steikespade, en stor spiseskje og en takkekost. Og for all del pass på at bakeforkleet er godt knyttet og sitter som det skal!
Takka skal helst være litt over middels varm. Ta en stor spiseskje med toppet røre og legg i melbollen. Strø over mel på hele deigklumpen og elt den i hendene til det meste av melet er borte, uten at den blir klissete. Legg deigen på takka, klem den forsiktig at med fingrene, og snu når det bobler litt på toppen. Husk å koste melet av takka underveis, for å unngå at det brenner seg.
Til slutt har du masse, nydelige natronkaker! Rakel og familien spiser dem oftest med smør og ost, men du kan gjerne ha syltetøy eller sukker på. De er desidert best rykende ferske, men holder godt i 2 til 4 dager. Varm dem opp igjen ved å steike på lav varme i en tørr panne.

Tips: Steik gjerne natronkakene utendørs, da det fort blir mye mel og søl av takkebakst. Hvis ikke kommer du mest sannsynlig til å bruke lengre tid på å vaske kjøkkenet enn det du gjør på å lage selve kakene.

 

Etter Oppskriften til Rakel Fosse.