Grovbrød etter Marta si oppskrift

Det er svært lite som slår smaken av nybakt brød med pålegg. Marta har en spesiell hemmelighet som gir ekstra god sødme.

Oppskriften gir 3 grovbrød. 

Ingredienser

  • 75 g fersk gjær
  • 150 g grov rug
  • 200 g grovt hvetemel
  • 150 g havregryn
  • 1,5 kg hvetemel
  • 100 g solsikkefrø, sesamfrø og linfrø
  • 2 ts salt
  • 3 ss rapsolje
  • 3 dl melk
  • 1 l vann

Slik gjør du

1

Bland gjæren ut i litt fingervarmt vann (ca 37 °C). Bland det tørre i det våte og elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter.

2

Gi frøene et lett oppkok i 5 dl vann (solsikke, sesam og linfrø) slik at de blir mykere, sil av og ha de oppi resten av brødblandingen.

3

Tilpass med 50-100 g mer hvetemel om deigen blir for seig. La deigen heve i minst 30 minutter.

4

Del opp deigen i 3 emner og legg hver del i en smurt brødform. Stek på 160 °C med varmluft, midt i ovnen i ca. 30 minutter, til brødene har fått en gyllen og fin farge.

Martas hemmelighet:  Erstatt 5 dl av vannet med sø fra gomme. Da får brødet en ekstra god sødme! Lær å lage gomme i videoen under.

Vel bekomme!

Marta Line Vorland

Ingrid Sandvik

Forfatter, Farmor si Oppskrift