Grovbrod
Grovbrød etter Marta si oppskrift
Det er svært lite som slår smaken av nybakt brød med pålegg. Marta har en spesiell hemmelighet som gir ekstra god sødme.
Oppskriften gir 3 grovbrød.

Ingredienser
- 75 g fersk gjær
- 150 g grov rug
- 200 g grovt hvetemel
- 150 g havregryn
- 1,5 kg hvetemel
- 100 g solsikkefrø, sesamfrø og linfrø
- 2 ts salt
- 3 ss rapsolje
- 3 dl melk
- 1 l vann


Slik gjør du
1
Bland gjæren ut i litt fingervarmt vann (ca 37 °C). Bland det tørre i det våte og elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter.
2
Gi frøene et lett oppkok i 5 dl vann (solsikke, sesam og linfrø) slik at de blir mykere, sil av og ha de oppi resten av brødblandingen.
3
Tilpass med 50-100 g mer hvetemel om deigen blir for seig. La deigen heve i minst 30 minutter.
4
Del opp deigen i 3 emner og legg hver del i en smurt brødform. Stek på 160 °C med varmluft, midt i ovnen i ca. 30 minutter, til brødene har fått en gyllen og fin farge.
Martas hemmelighet: Erstatt 5 dl av vannet med sø fra gomme. Da får brødet en ekstra god sødme! Lær å lage gomme i videoen under.

