Grovbrod

Bakst, Oppskrifter

Grovbrød etter Marta si oppskrift

Det er svært lite som slår smaken av nybakt brød med pålegg. Marta har en spesiell hemmelighet som gir ekstra god sødme.

Oppskriften gir 3 grovbrød. 

Ingredienser

  • 75 g fersk gjær
  • 150 g grov rug
  • 200 g grovt hvetemel
  • 150 g havregryn
  • 1,5 kg hvetemel
  • 100 g solsikkefrø, sesamfrø og linfrø
  • 2 ts salt
  • 3 ss rapsolje
  • 3 dl melk
  • 1 l vann

Slik gjør du

1

Bland gjæren ut i litt fingervarmt vann (ca 37 °C). Bland det tørre i det våte og elt deigen i kjøkkenmaskin i ca. 15 minutter.

2

Gi frøene et lett oppkok i 5 dl vann (solsikke, sesam og linfrø) slik at de blir mykere, sil av og ha de oppi resten av brødblandingen.

3

Tilpass med 50-100 g mer hvetemel om deigen blir for seig. La deigen heve i minst 30 minutter.

4

Del opp deigen i 3 emner og legg hver del i en smurt brødform. Stek på 160 °C med varmluft, midt i ovnen i ca. 30 minutter, til brødene har fått en gyllen og fin farge.

Martas hemmelighet:  Erstatt 5 dl av vannet med sø fra gomme. Da får brødet en ekstra god sødme! Lær å lage gomme i videoen under.

Lær å lage gomme: 

Vel bekomme!

Marta Line Vorland

Ingrid Sandvik

Forfatter, Farmor si Oppskrift