Etter oppskriften til Olaug Nevland

Ingredienser

  • 3 egg

  • 3 ss sukker

  • 1 l kulturmelk

  • 1 ts natron

  • 2 ts hjortesalt

  • 1,2 kg hvetemel

  • SMØRKREM (nok til 10 krotekaker)

  • 500 g romtemperert meierismør

  • 10 ss sukker

  • 1 boks (3,3 dl) fløte

Slik gjør du

1

Pisk sammen egg og sukker. Bland sammen natron og hjortesalt i litt av kulturmelken og ha det i eggeblandingen sammen med resten av ingrediensene. Trill ut deigen til en lang pølse og del opp i 20 like store emner.

2

Bak ut en og en leiv på underlag som ikke kleber. Pass på at den ikke blir for tynn, da den fort kan sprekke under steking. Et tips er å bruke baksiden av en voksduk som er like stor som takka du steiker på. Deigen er ganske løs, så husk å bruke mye mel slik at det ikke kleber. Bruk glatt kjevle først, og avslutt med rutekjevle før du steiker leiven på godt varm takke.

3

Når kakene har fått brune, gylne flekker på undersiden er de ferdige. Oppbevar kakene under klede og la de ligge tørt natten over så de får tørke skikkelig før de smøres. Ferdigstekte kaker kan ligge lenge før de fuktes og smøres.

4

Pisk smør og sukker lyst og lett. Pisk fløten stiv i en egen bolle. Skyll de tørre krotekakene i kaldt, rennende vann og la de renne godt av seg før du legger de på benken med stekesiden ned. Når krotekakene er myke er de klare til å smøres. Smør først med smørkrem over hele lefsa og deretter et lag med fløte. Brett i to og klipp langs kanten før de klippes på tvers i fine stykker. Serveres ofte med gomme, men er nydelige for seg selv, eller med annet julegodt. 

Vel bekomme!

Olaug Nevland

Ingrid Sandvik

Forfatter, Farmor si Oppskrift